De streek

ALGEMEEN

Gite Le Vernet is genoemd naar het gehuchtje ‘Le Vernet’ (ook soms Vernay geschreven). Dit gehucht maakt deel uit van het dorp Saint-Joseph-des-Bancs (op 3 km) dat maar 195 inwoners telt. In het dorpje kan je iets drinken in het gezellig en sfeervolle L’oustal waar eveneens een groot terras is met een prachtig uitzicht. In de zomer zijn daar soms avondfeesten (op maandag) met live muziek, waarbij je meestal ook de mogelijkheid hebt om daar te eten, mits reservatie.

Als je langs de kerk het pad (steil) naar boven neemt zal je helemaal boven een klein recreatiegebied ontdekken met sportvelden en een openbaar zwembad(je). De oudervereniging van de school baat daar een pop-up bar uit waar je een verfrissend drankje kan nuttigen na de klim (enkel in de namiddag).

De Gite ligt ver van alle toeristische plaatsen, met als voordeel dat het héél rustig is. Indien je een uitstap wil maken of gaan shoppen, zal je wel een klein half uurtje rijden. Maar dankzij de omgeving kan je tijdens de rit ten volle genieten van de natuur.

Gite Le Vernet ligt midden in de Ardèche. De Ardèche is een populaire vakantiebestemming vanwege het mooie weer, de vele recreatiemogelijkheden en de schitterende natuur.

Het meest gekende beeld van de Ardèche is de natuurlijke brug Le Pont d’Arc in Vallon-Pont-d’Arc (op 46km). In vallon-Pont-d’Arc begint de Gorges de l’Ardèche, een kloofdal met enorme rotsformaties van kalksteen, uitgesleten door de rivier de Ardèche. Je kan die bezichtigen via een bochtige route met diverse uitzichtpunten. Er zijn daar ook veel grotten zoals de Aven d’Orgnac, Grottes de Saint-Marcel en de grot Chauvet.

In de Ardèche zijn er ook veel authentieke dorpjes. Een gekend dorpje, vlak bij onze Gite is Antraigues-sur-Volane (op 10 km). Het is een gezellig kunstenaarsdorp met een heel charmant dorpsplein. Er zijn vaak optredens en muzikale feesten. Je vindt er een paar goede restaurants (Podello, La Montagne en Le café des serres). Antraigues was ook de woonplaats van de zanger Jean Ferrat. Nadat hij stierf hebben ze er ook een museum gebouwd over hem ‘Maison Ferrat’.

Vals-les-Bains (op 16 km) is de dichtst bijzijnde stad. Het stadje was vroeger een gekend kuuroord, het heeft minerale bronnen en er zijn de ‘thermen’, een kuuroord dat recent nog helemaal gerenoveerd werd. Het dorp ligt rond een park in Belle Epoque stijl. Er is een casino, je kan er minigolfen en er is ook een groot publiek zwembad. Proef zeker ook eens het ‘Eau de Vals’, heel lekker lichtbruisend water. Aanrader als je in Vals-les-bains bent is de Beatrix. Het lekkerste ijssalon van de Ardèche met een heel groot terras onder de bomen.

Op deze website staan heel wat bezienswaardigheden in de buurt: https://www.reisroutes.be/blog/ardeche-drome/bezienswaardigheden-ardeche/

ACTIVITEITEN

De regio telt tal van wandelpaden en fietsroutes.

Je kan er uiteraard ook kajakken, canoën of canyoning doen. Wij verkiezen de Chassezac om te kajakken, een kleinere rustiger maar heel mooie rivier. Je kan online reserveren via www.canoe-chassezac.com

Voor iets oudere kinderen en volwassenen is er het klimparcours in de bomen in Jaujac (la forêt de l’Aventure. Www.ardeche-aventure.com)

Op zeer warme dagen kan je ook gaan minigolfen in het schaduwrijke park van Vals-les-bains

MARKTEN

Vals-les-bains

  • Donderdagavond (De avondmarkt in Vals-les-Bains is langs het park, niet op dezelfde plaats als de markt op zondag – voormiddag)
  • Zondag – voormiddag

Aubenas

  • Zaterdag – voormiddag: héél grote markt in de voetgangersstraatjes en op het plein van de Chateau

WINKELEN

  • Antraigues-sur-Volane (11 km) : kruidenier , warme bakker, restaurantjes
  • Vals-les-bains (15 km) : supermarkt (Lidl), kleine supermarktjes
  • Aubenas (20km): supermarkten Aldi, Intermarché, veel restaurants… ..
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close