De streek

Gite Le Vernet is genoemd naar het gehuchtje ‘Le Vernet’ (ook soms Vernay geschreven). Dit gehucht maakt deel uit van het dorp Saint-Joseph-des-Bancs (op 3 km) dat maar 195 inwoners telt. In het dorp is er een heel gezellig en sfeervol café-restaurant L’oustal met een groot terras waar je ook iets kan eten. In de zomer zijn er soms avondfeesten met live muziek. Als je langs de kerk het paadje stijl naar boven neemt zal je helemaal boven een soort recreatiegebied ontdekken met sportvelden en een openbaar zwembad(je). De oudervereniging van de school baat daar een soort pop-up bar uit waar je een verfrissend drankje kan drinken na de klim (enkel op in de namiddag).

De Gite ligt ver van alle toeristische plaatsen. Het voordeel is dat het er héél rustig is, het nadeel dat je wel een stukje moet rijden als je een uitstap wil doen of wil gaan winkelen. Toch valt er heel wat te beleven in de streek.

Gite Le Vernet ligt midden in de Ardèche. De Ardèche is een populaire vakantiebestemming vanwege het mooie weer, de vele recreatiemogelijkheden en de schitterende natuur.

Het meest gekende beeld van de Ardèche is de natuurlijke brug Le Pont d’Arc in Vallon-Pont-d’Arc (op 46km). In vallon-Pont-d’Arc begint de Gorges de l’Ardèche, een kloofdal met enorme rotsformaties van kalksteen, uitgesleten door de rivier de Ardèche. Je kan die bezichtigen via een bochtige route met diverse uitzichtpunten. Er zijn daar ook veel grotten zoals de Aven d’Orgnac, Grottes de Saint-Marcel en de grot Chauvet.

In de Ardèche zijn er ook veel authentieke dorpjes. Een gekend dorpje, vlak bij onze Gite is Antraigues-sur-Volane (op 10 km). Het is een gezellig kunstenaarsdorp met een heel charmant dorpsplein. Er zijn vaak optredens en muzikale feesten. Je vindt er een paar goede restaurants (Podello, La Montagne en Le café des serres). Antraigues was ook de woonplaats van de zanger Jean Ferrat. Nadat hij stierf hebben ze er ook een museum gebouwd over hem ‘Maison Ferrat’.

Vals-les-Bains (op 16 km) is de dichtst bijzijnde stad. Het stadje was vroeger een gekend kuuroord, het heeft minerale bronnen en er zijn de ‘thermen’, een kuuroord dat recent nog helemaal gerenoveerd werd. Het dorp ligt rond een park in Belle Epoque stijl. Er is een casino, je kan er minigolfen en er is ook een groot publiek zwembad. Proef zeker ook eens het ‘Eau de Vals’, heel lekker lichtbruisend water. Aanrader als je in Vals-les-bains bent is de Beatrix. Het lekkerste ijssalon van de Ardèche met een heel groot terras onder de bomen.

Op deze website staan heel wat bezienswaardigheden in de buurt: https://www.reisroutes.be/blog/ardeche-drome/bezienswaardigheden-ardeche/

Activiteiten

De regio telt tal van wandelpaden en fietsroutes.

Je kan er uiteraard kan je ook kajakken of canoën. Wij verkiezen de Chassezac om te kajakken, een kleinere rustiger maar heel mooie rivier. Je kan online reserveren via www.canoe-chassezac.com

Voor iets oudere kinderen en volwassenen is er het klimparcours in de bomen in Jaujac (la forêt de l’Aventure. Www.ardeche-aventure.com)

Op zeer warme dagen kan je ook gaan minigolfen in het schaduwrijke park van Vals-les-bains

Markten

Vals-les-bains : zondagmorgen en donderdagavond (De avondmarkt in Vals is langs het park, niet op dezelfde plaats als de markt op zondagmorgen).
Aubenas : heel grote markt op zaterdagmorgen in de voetgangersstraatjes en op het plein van de Chateau

Winkelen

Antraigues (11 km) : kruidenier , warme bakker, restaurantjes
Vals-les-bains (15 km) : supermarkt (Lidl), kleine supermarktjes
Aubenas (20km): supermarkten Aldi, Intermarché, veel restaurants… ..

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close